איך ליקופן מסייע להתמודד עם סוכרת וכיצד ניתן למקסם את ספיגתו בגוף?

היכנסו לסרטון ביוטיוב לגבי סוכרת וליקופן.

בפוסט הזה נענה על השאלה איך ליקופן מועיל להתמודד עם סוכרת?
– איך סוכרתיים יכולים למקסם את ספיגת הליקופן?
– היכן נמצא ליקופן במזון שלנו?
– מהם ערכי הליקופן הכי גבוהים במזון שלנו?
– איך מבשלים אוכל כך שישחרר הרבה ליקופן?
 אכילת מזונות עשירים בליקופן יכולה להביא תועלות בריאותיות עצומות, במיוחד עבור אלה הסובלים ממחלות כמו סוכרת. בואו נחקור לעומק איך ליקופן יכול להועיל למי שסובל מסוכרת. 
 
ליקופן הוא הרבה יותר מאשר צבע. זה קרוטנואיד –  carotenoid, ממשפחת הפיגמנטים טבעיים המיוצרים על ידי צמחים.

אבל ליקופן אינו סתם קרוטנואיד, הוא ממש פיגמנט על. בהשוואה לחבריו הקרוטנואידים, ליקופן בולט בזכות הקיבולת האנטי-חמצונית הגבוהה שלו. הוא מגן על תאי הגוף שלנו כאשר רדיקלים חופשיים מזיקים מגיעים להזיק לנו, זה הליקופן שיוצא ראשון להילחם בהם, והוא מנטרל את היצורים המזיקים האלו ומונע נזק חימצוני לתאים. בכך נמענות מחלות רבות מסוכרת ועד סרטן.

יתרונות הליקופן עבור חולי סוכרת
ראשית, ליקופן משפר משמעותית את בריאות הלב. מחקרים הראו שנוגד החימצון הזה הוא חזק והוא מפחית את ה- LDL, המכונה לעיתים ‘הכולסטרול הרע’. העבודה של הליקופן יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, שהרבה סוכרתיים נמצאים בסיכון ממחלות אלה. ליקופן עוזר למנוע  את טרשת העורקים, הוא מפחית את הסיכון להתקפי לב ושבץ.

שנית, ליקופן הוא לוחם נגד דלקות. דלקת כרונית מחמירה את תנגודת האינסולין, שהיא השורש לסוכרת ולרוב המחלות.  

אחת האתגרים המשמעותיים ביותר עם סוכרת היא הסיבוכים הפוטנציאליים שלה. סוכרת לא מאוזנת יכולה לגרום למתח חמצוני, הגורם לבעיות כמו מחלת כליותנזק עצבי ואיבוד ראייה. אבל ליקופן כנוגד חימצון חזק, יכול לעזור למנוע נזק תאי כזה, ובכך להגן מפני הסיבוכים האלה.

מחקרים הראו שליקופן יכול לשפר רגישות לאינסולין כלומר להפחית את ההתנגדות של התאים להוראות הורמון האינסולין. בכך ליקופן מסייע לשמור על רמות סוכר יציבות בדם.

ובואו נדבר על סרטן. לאנשים עם סוכרת יש סיכוי כפול לסוגים רבים של סרטן במיוחד סרטן הערמונית לגברים. אבל הוכח כי לליקופן יש תכונות נוגדות סרטן בזכות ההשפעות נוגדות החימצון שלו. 

יתרונות בריאותיים נוספים של ליקופן
התועלות של ליקופן חורגות מעבר לניהול סוכרת. יש לו עוד כמה תועלות בריאותיות משמעותיות. 
ראשית, ליקופן מחזק משמעותית את המערכת החיסונית כנגד מחלות וזיהומים שונים. לכן, תזונה עשירה בליקופן אומרת שאנחנו לא רק נהנים מאוכל טעים, אלא גם מחזקים את ההגנה שלנו מפני מחלות.

בנוסף, לליקופן יש גם תפקיד חיוני בתמיכה בצפיפות העצם. מחקרים מצאו שהוא יכול לסייע במניעת אובדן עצם ודלדול עצם, במיוחד בנשים לאחר גיל המעבר. לכן אכילת ליקופן היא דרך טבעית לשמור על עצמות חזקות ובריאות.

עבור גברים יש לנו חדשות טובות. לליקופן יש קשר לשיפור פוריות הגבר וגם מניעת סרטון הערמונית. מחקרים מצביעים על כך שנוגדי החימצון של הליקופן יכולים לשפר את הריכוז והתנועתיות של תאי הזרע.

ולבסוף, ידוע שליקופן מגן על העור מנזקי קרינת שמש. הוא עוזר למתן את ההשפעות המזיקות של קרני UV, מה שמפחית את הסיכון לכוויות שמש והזדקנות העור. 

ליקופן הוא מקור כוח בריאותי. אבל איך ניתן לשלב אותו בתזונת הסוכרת שלנו?
שילוב ליקופן בתזונה קל יותר ממה אנחנו עשויים לחשוב. ניתן למצוא ליקופן במגוון מזונות טעימים וזמינים בקלות. 
 
עגבניות הן המקור הידוע ביותר לליקופן. והאם ידעתם? חימום עגבניות למעשה עוזר לשחרר עוד ליקופן. לכן נוכל ליהנות מרטבי עגבניות, מרקים או מיצים – כמובן תחת בקרת הסוכרים בדם ועדיך מוצרים ללא סוכר ודלי פחמימות.

אבל עגבניות אינן המקור היחיד לליקופן. אשכולית ורודה, עם הטעם המתוק-חמוץ שלה, היא גם מקור מצוין לליקופן. ניצן לאכול אותה טרייה, או אפילו בסלט.

ולא נשכח את האבטיח. הוא לא רק עשיר בליקופן, אלא גם מעניק הידרציה מצוינת לגוף ולסוכרת. רק כדאי לפקח על כמות האבטיח, עד חצי כוס או כוס עם בקרה סוכרתית.

פלפלים אדומים, גם הם מקור מעולה של ליקופן. בין אם נאכל אותם טריים בסלטים, צלויים כתוספת, או מוקפצים בסיר, פלפלים מצוינים להגביר את צריכת הליקופן שלנו.

פירות אדומים כמו פפאיה, גויאבה וגזרים אדומים מכילים גם כן כמות יפה של ליקופן. יש בהם המון מרכיבים טובים אך הערך הגליקמי שלהם איננו נמוך ולכן אם צורכים מהם – במידה, מעט ועם בקרה סוכרתית נאותה.

עכשיו, אם התזונה שלכם דלה במזונות אלה או שאתם פשוט רוצים להבטיח שאתם מקבלים מספיק ליקופן, גם תוספי תזונה הם אופציה. כמו עם כל תוסף, מומלץ להתייעץ עם רופא שיסתכל מה הטוב ביותר עבור הצרכים האישיים שלכם. בהסבר מתחת לסרטון הזה תמצאו פרטים על תוסף תזונה של ליקופן טוב לסוכרתיים. תוסף מזון ליקופן טוב לסוכרת – כאן

אז כפי שאנחנו יכולים לראות, שילוב מזונות עשירים בליקופן בתזונה הוא פשוט. מגוון הוא המפתח. ככל שהתזונה שלנו מגוונת יותר, כך טווח החומרים המזינים שאנו צורכים הוא רחב יותר. ועם היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים של ליקופן, במיוחד עבור מי שיש לו טרום סוכרת או סוכרת, כדאי להשקיע מאמץ לשילוב יותר של מזונות אדומים אלה בארוחות.  
שילוב מזונות אלה בתזונה שלכם הוא רק הצעד הראשון. השאלה הבאה היא, איך אנחנו יכולים למקסם את ספיגת הליקופן?

מקסום ספיגת ליקופן
כדי לנצל את מלוא הפוטנציאל הבריאותי של ליקופן, עלינו לדעת איך לצרוך אותו כראוי. ראשית, נשלב מזונות עשירים בליקופן עם קצת שומן בריא. ליקופן הוא שומן-מסיס, כלומר הוא נספג טוב יותר למחזור הדם כאשר הוא נצרך עם שומנים בריאים ואגוזים. חשבו על טפטוף מעט שמן זית על סלט עגבניות שלכם, הוספת פרוסת אבוקדו לפינוק אבטיח או ערבוב שמן זית במרק עגבניות. שילוב זה לא רק מעלה ספיגה אלא גם הופך את הארוחות שלנו למזינות ומספקות יותר.

לאחר מכן, חשוב להימנע מבישול יתר של הפירות והירקות שלכם. חום גבוה יכול לפגוע בחלק מהחומרים המזינים, ופוטנציאלית להפחית את ההשפעות המיטיבות של ליקופן. במקום זאת, בחרו בשיטות בישול עדינות. אידוי הירקות שלכם או צלייה איטית של עגבניות יכולה למעשה להגביר את שחרור הליקופן, מה שמקל על הגוף לספוג אותו.

לבסוף, הוספת פטריות שיטאקי לארוחות עשירות בליקופן יכולה לשפר את ספיגת הליקופן. אז למה שלא תוסיפו פטריות שיטאקי לרוטב עגבניות או הסלט הבא שלכם?

זכרו, מדובר לא רק על אכילת מזונות עשירים בליקופן, אלא גם על איך אנחנו מכינים וצורכים אותם. עם טיפים אלה, אתם יכולים למקסם את צריכתכם של מזונות עשירים בליקופן  וליהנות מהיתרונות הבריאותיים הרבים שלו.

שומן בטני גורם לסוכרת ומחמיר אותה

שומן בטני הוא אחד מגורמי הסיכון שאינם קשורים רק לסוכרת סוג 2 אלא גם על הבסיס שלה – תנגודת לאינסולין. תנגודת לאינסולין מייצרת חלק מהמחלות החמורות ביותר, כולל סוכרת מסוג 2, מחלות לב, שבץ ואף סרטן. 

המונח שומן חוץ-בטני מתייחס לשומנים המצטברים בתוך חלל הבטן שלנו. הם נמצאים בין איברינו הפנימיים. זה גם ידוע בתור שומן תוך-בטני. מצד שני, שומן אקטופי הוא האורח הלא רצוי השוכן במקומות בהם הוא לא אמור להיות. לדוגמה, בשרירים ובאיברים שאינם מיועדים לאחסון שומן, כמו הכבד.

יש קשר חזק בין סוגי שומן אלה לבין תנגודת לאינסולין. כאשר שומן חוץ-בטני ואקטופי מצטברים, הם פוגעים ביכולת הגוף להשתמש בהורמון האינסולין ביעילות.

וזה הגורם הראשון לתנגודת לאינסולין – התאים בגוף דוחים את הוראות הורמון האינסולין להכניס אליהם אנרגיה מהסוכרים שמסתובבים בדם. אבל  יש לזה פתרון  שיכול להפחית את הסיכון לתנגודת לאינסולין. על ידי שמירה על משקל גוף בריא, אנו יכולים להפחית את סוגי השומן אלה.

יש דרכים טבעיות להתמודד עם בעיית שומן חוץ בטני ושומן אקטופי אצל סוכרתיים . הבאתי כאן כמה המלצות שיכולות לעזור, והן מתבססות על הספר שלי, בו תמצאו הרחבה לעומק של הנושאים האלה והצעדים המעשיים הטבעיים לטיפול טבעי בסוכרת והיפוך סוכרת.

  1. פעילות גופנית – פעילות אירובית כמו הליכה מהירה, שחייה או רכיבה על אופניים יכולה לעזור לשרוף קלוריות ולהפחית שומן חוץ בטני.
  2. תזונה – תזונה דלת פחמימות ועתירת סיבים ממקורות כמו ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות יכולה לסייע בהורדת השומן החוץ בטני. כדאי להימנע ממזונות מעובדים ולהעדיף פחמימות מורכבות.
  3. אימון התנגדות – אימוני התנגדות ומשקולות יכולים לסייע בבניית שריר ובשריפת שומן אקטופי.
  4. תוספי תזונה – תוספים כמן אומגה 3, סיבים תזונתיים כמו אינולין וויטמין D יכולים לתמוך בירידה בשומן חוץ בטני. ראו כאן את ההמלצות לתוספי המזון המתוארים במאמר.
  5. שינה – שינה איכותית ומספקת חיונית לוויסות רמות הסוכר ולתהליכי חילוף החומרים בגוף. מומלץ לשאוף ל-7-8 שעות שינה בלילה.
  6. ניהול מתח חימצוני – שיכול לתרום לעלייה בשומן הבטני, לכן חשוב למצוא דרכים להרגעה כמו יוגה, מדיטציה, הליכה, נשימה או פעילות גופנית קלה.

אני מקווה שההמלצות האלו יעזרו לכם למצוא דרכים טבעיות ובריאות להתמודד עם האתגר. 

 

מהם הסימנים לתנגודת אינסולין, הבסיס של הסוכרת

אם יש לך טרום סוכרת או סוכרת, חשוב להיות ער לסימנים המוקדמים לתנגודת אינסולין, שהיא הבסיס לסוכרת סוג 2. 

כשאנחנו אוכלים פחמימות וסוכרים, הגוף מפריש הורמון אינסולין שתפקידו לעזור לתאים שלנו לקלוט את האנרגיה הזו. אבל כשאוכלים יותר מדי פחמימות וסוכרים, לא מתאמנים, מתוחים, לא ישנים טוב, מעשנים – אז מתפתחת תנגודת אינסולין, שזה אומר שהתאים כבר לא מגיבים לאינסולין ולא קולטים את האנרגיה כמו שצריך.

אז מה קורה אז בגוף?

ראשית, הכליות  נאלצות לעבוד פי 2 ואף יותר כדי לנסות ולסנן ולהוציא החוצה את כל הסוכר העודף הזה שנשאר בדם. – זה גורם לצימאון רב ולמתן שתן רב.

שנית, אזור ההנאה במוח הולך ומשתגע מהסוכר הגבוה, וגורם לנו להתמכרות של ממש לדברים מתוקים.

בנוסף, נימי הדם הקטנטנים בעיניים מתחילים לצמוח באופן בלתי מבוקר בגלל הסוכר הגבוה, והם חוסמים את שדה הראייה ובכך הם גורמים לעירפול וטשטוש הראייה.

וזה עוד לא הכל – רמות הסוכר הגבוהות פוגעות בדפנות כלי הדם שלנו וגורמות להם להתקשח ולאבד גמישות. התוצאה הישירה של זה היא לחץ דם גבוה.

כל אלה הם הסימנים של תנגודת אינסולין, והם לא דברים שכדאי להתעלם מהם! כי בעקבות תנגודת לאינסולין מגיעה סוכרת, מגיעות מחלות לב וכלי דם, אי ספיקת כליות, אלצהיימר, שבץ מוחי ועוד.

הפתרון הוא כמובן שינוי אורח חיים: תזונה, תנועה, רגיעה ושינה, ועוד כמה דברים חשובים ומעניינים שתוכלו למצוא בסרטונים בלינק המצורף.