אאמלה – פרי הודי אקזוטי מעולה לאיזון סוכרת ומניעת סיבוכי סוכרת רביםמלה

אמלה – פרי הודי אקזוטי מעולה לאיזון סוכרת ומניעת סיבוכי סוכרת רבים – פרטים על אבקת אמלה – היכן להשיג אותה – היכנסו כאן

זהו נושא מרתק בעיניי, כי הפרי אמלה הוא התגלמות ה’מזון כתרופה’ לסוכרת מן הטבע! במיוחד השימוש באבקת אמלה כתרופה טבעית במאבק בסוכרת. סוכרת היא מחלה שכבר אנשים רבים מתמודדים איתה בכל העולם. וככל שהזמן עובר, החיפוש אחר טיפולים טבעיים ובטוחים הולך וגדל. ובדיוק כך, אבקת אמלה, פרי הודי מדהים, תפסה את תשומת ליבי.

**מה זה אמלה?**
אמלה, היא פרי הודי, מעין  דומדמנית הודית, פרי עץ אמלה הוא פרי יער קטן, ירקרק-צהוב, שגודלו כגודל ענב. עץ האמלה נמצא בטבע ביערות פתוחים ברחבי הודו.

אמלה נהוגה ברפואה הטבעית ההודית, באיורוודה, וביכולתה לתמוך בבריאות הסוכרת, מערכת העיכול, בריאות הלב וכלי הדם, העצמות, העור והעיניים. מלבד אכילתו כפרי, ניתן להכין מאמלה אבקה, אשר שימשה במוצרי יופי שונים. השימוש באבקה נפוץ בעולם בגלל הנדירות של גידול הפרי הזה מלבד בהודו.
 
**מה עושה האבקת אמלה?**
מחקרים מרשימים הראו שאבקת אמלה יכולה:

להוריד רמות הסוכר בדם: במחקרים נעשו השוואות בין אבקת אמלה לתרופות סוכרת סטנדרטיות ונמצא כי אבקת האמלה יכולה להוריד את רמות הסוכר בדם בצום בצורה משמעותית טובה יותר. אמלה גם נלחמת בדלקות שהן המקור לתנגודת אינסולין וסוכרת 2 – אמלה עשירה בוויטמין C, נוגד חמצון רב עוצמה שיכול לעזור להילחם בדלקות בגוף. בנוסף, אמלה מכילה רמות גבוהות של אלגיטנינים, שהן תרכובות שהוכחו כבעלות תכונות אנטי דלקתיות. כמו כן – זהו גם מקור עשיר של כרום, שהוא מינרל חיוני לייצור אינסולין. בנוסף, אמלה מכילה פוליפנולים שיכולים לשפר את סבילות הגלוקוז על ידי שיפור חילוף החומרים של פחמימות.

אמלה גם יכולה לטפל בשומנים בדם, כולל הפחתת כולסטרול רע וחיזוק הכולסטרול הטוב.

אמלה יכולה עזור בהשגת איזון במערכת החיסון: חוקרים מצאו שאבקת אמלה מגבירה את רגישות התאים לאינסולין ובכך תורמת לשליטה טובה יותר ברמות הסוכר בדם.

אמלה עוזרת לירידה במשקל: אבקת אמלה היא תוסף הרזיה טבעי שיכול לקדם ירידה בריאה במשקל. הוא עשיר בסיבים ובנוגדי חמצון, שיכולים לעזור להאיץ את חילוף החומרים ולשריפת שומן. 
אבקת אמלה יכולה גם לעזור לדכא את התיאבון, מה שמקל על הקפדה על תזונה בריאה.

משפרת את התפקוד הקוגניטיבי: אמלה עשירה בנוגדי חמצון ובתרכובות אנטי דלקתיות שיכולות לסייע בהגנה על המוח מפני מתח חימצוני ודלקות, שניהם עלולים להוביל לירידה קוגניטיבית. 
זה הוכח כמשפר זיכרון ותפקוד קוגניטיבי במחקרים בבעלי חיים ובבני אדם. במחקר על חולדות, אבקת אמלה נמצאה כמשפרת את הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי על ידי הגדלת רמות הנוירוטרנסמיטר אצטילכולין.

אבקת אמלה נמצאה גם כמגבירה רמות של גורם נוירוטרופי שמקורו במוח (BDNF), חלבון שעוזר להגן ולתקן תאי עצב. מחקרים הראו כי אמלה יכולה לשפר את הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי הן במבוגרים בריאים והן באלה עם דמנציה. במחקר אחד, קשישים שנטלו תוספי אמלה במשך 12 שבועות הראו שיפורים משמעותיים בזיכרון ובתפקוד הניהולי בהשוואה לאלה שלא נטלו אמלה.

אמלה מקדמת את בריאות העיניים: אבקת אמלה עשירה בויטמינים A ו-C, החשובים לשמירה על ראייה בריאה. ויטמין A מסייע בהגנה על קרנית העין ומונע עיוורון לילה. ויטמין C לעומת זאת שומר על בריאות כלי הדם בעין ומפחית את הסיכון לקטרקט. כמו כן, ויטמין C מגן על העיניים מפני נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים וקרינת UV. זה גם משפר את זרימת הדם לעיניים, מה שיכול להפחית את הסיכון לניוון מקולרי הקשור לגיל ולבעיות ראייה אחרות.

אמלה משפרת את בריאות הכבד: אבקת אמלה היא חיזוק מצוין לכבד שיכול לשמור על תפקוד תקין של הכבד. זה משפר את בריאות הכבד על ידי גירוי ייצור מיצי המרה וקידום ניקוי רעלים. אבקת אמלה גם מגנה על הכבד מפני נזקים הנגרמים מרעלים.

במחקר אחד, תוספת אבקת אמלה שיפרה את תפקודי הכבד אצל אנשים עם הפטיטיס כרונית C. משתתפי המחקר נטלו אבקת אמלה שלוש פעמים ביום במשך 12 שבועות. בסוף המחקר, לקבוצת אמלה היו רמות נמוכות משמעותית של אלנין אמינוטרנספראז (ALT), סמן לנזק לכבד, בהשוואה לקבוצת הביקורת. לקבוצת אמלה היו גם רמות גבוהות יותר של גלוטתיון, נוגד חמצון נוסף המגן על הכבד.

אבקת אמלה בטוחה ויעילה לרוב האנשים. עם זאת, אם יש לך מחלת כבד, נא להתייעץ עם הרופא שלך לפני נטילת אבקת אמלה או כל תוסף אחר.

** איך צורכים אמלה? **
אם משתמשים באבקה, רוב המומחים ממליצים על ¼ כפית פעמיים ביום. מניחים לחליטה של כ-7 דקות במים רותחים, מוסיפים תיון צמחים לטעם, שותים רצוי בבוקר לאחר ההתעוררות לפני ששותים או אוכלים משהו אחר. ניתן גם לפזר את האבקה ביוגורט, סלטים ותבשילים. 

** תופעות לוואי ואמצעי זהירות **
אבקת אמלה נחשבת בדרך כלל בטוחה כאשר היא נלקחת במינון המומלץ. עם זאת, יש כמה תופעות לוואי ואמצעי זהירות שיש לשים לב אליהם. כאשר נלקחת במינונים גדולים, אבקת אמלה עלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול, כולל שלשולים, כאבי בטן והקאות. זה יכול גם לגרום לסחרחורת, כאב ראש ותסיסה.

אם יש לך סוכרת, אבקת אמלה יכולה להוריד את רמות הסוכר בדם. אם אתה נוטל תרופות לסוכרת, עליך לעקוב מקרוב אחר רמות הסוכר בדם תוך נטילת אבקת אמלה. אבקת אמלה יכולה גם לקיים אינטראקציה עם תרופות אחרות, כגון מדללי דם ותרופות לב. אם אתה נוטל תרופות אחרות, חשוב לדבר עם הרופא שלך לפני נטילת אבקת אמלה.

אם את בהריון או מניקה, עדיף להימנע מאבקת אמלה מכיוון שאין מספיק מחקר על בטיחותה במהלך ההריון וההנקה. אם יש לך חששות, תמיד עדיף לדבר עם הרופא שלך לפני נטילת אבקת אמלה או כל תוסף אחר.

פרטים על אבקת אמלה – היכן להשיג אותה – היכנסו כאן

האם צום לסירוגין מתאים לסוכרתיים?

האם סוכרת וצום לסירוגין יכולים להתקיים ביחד? צום לסירוגין יותר ויותר הופך להרגל אצל סוכרתיים רבים. צום לסירוגין הוא שיטת תזונה שבה לוקחים הפסקות מתוזמנות מאכילה למשך מספר שעות או ימים. הדפוס הנפוץ הוא צום 16:8 שבו צמים 16 שעות ביממה ואוכלים רק במהלך 8 השעות הנותרות. מטרת הצום היא לאפשר לגוף “מנוחה” מעיכול ולהפעיל תהליכים שונים.

ישנן השערות שצום לסירוגין יכול לסייע בוויסות רמות הסוכר אצל סוכרתיים. בין היתרונות המיוחסים: שיפור רגישות התאים לאינסולין, הפחתת דלקת כרונית הקשורה לסוכרת, הפעלת אוטופגיה – תהליך “ניקוי” תאים, ירידה במשקל עודפת שיכולה לשפר את המצב.

ישנם מספר מחקרים קטנים שהראו שצום לסירוגין אכן יכול לשפר את רגישות התאים לאינסולין ולהוריד רמות סוכר אצל חלק מחולי הסוכרת סוג 2. אולם, יש גם מחקרים שלא מצאו השפעה חיובית משמעותית של הצום. רוב המחקרים עדיין קטנים יחסית ולטווח קצר. נדרשים מחקרים נרחבים וארוכי טווח יותר כדי להסיק מסקנות חד משמעיות.
 
מהבחינה הביוכימית, הצום נותן מנוחה לתאים מהסוכרת ומאפשר להם לשפר רגישות לאינסולין. כאשר אנו אוכלים, עולה רמת הסוכר בדם והלבלב מפריש אינסולין שעוזר לתאים לקלוט את הסוכר מהדם. בסוכרת סוג 2, התאים פחות רגישים לאינסולין ולכן אינם קולטים את הסוכר ביעילות.

כאשר אדם צם, רמת הסוכר יורדת והגוף עובר לשרוף שומנים לאנרגיה במקום פחמימות. נראה ש”מנוחה” זו מהסוכר מאפשרת לתאים להתאושש ולשפר את רגישותם לאינסולין כאשר חוזרים לאכול. כמו כן, הצום מפחית תהליכי דלקת שתורמים לתנגודת לאינסולין.

יש מחקרים קטנים שהראו יתרונות אפשריים לצום, אך גם כאלה שלא מצאו השפעה. נדרש מחקר נרחב יותר למסקנות חד-משמעיות.

אם בכל זאת בוחרים לנסות צום לסירוגין, חשוב לנטר את רמות הסוכר בקפידה, להתאים את מינון האינסולין בהתאם, ולאכול ארוחות מאוזנות ובריאות בימי האכילה. כמו כן, חשוב להיות מוכן עם טיפול בגלוקוז במקרה של היפוגליקמיה.

לצום לסירוגין יש גם חסרונות וסיכונים פוטנציאליים כמו תנודתיות בסוכר, סכנת היפוגליקמיה והתפתחות הפרעות אכילה.

הצום לסירוגין גם עלול לעודד הפרעות אכילה אצל אנשים עם נטייה – מה שהתחיל כצום בריא עלול להפוך לאנורקסיה או בולימיה. מבחינת הפרעות אכילה – אנשים עם נטייה עלולים לנצל את הצום כדי להגביל יתר על המידה את האכילה. מה שהתחיל כצום בריא עלול להפוך להפרעת אכילה מסוג אנורקסיה או בולימיה. עצם ההתמקדות בדפוסי אכילה קבועים והגבלת מזון עלולים לעורר אצל חלק מהאנשים אובססיה ויחס בעייתי לאוכל. הצום גם עלול להוביל לאכילת יתר כפיצוי על הרעב בימי הצום.

לכן מומלץ שסוכרתיים עם נטייה או היסטוריה של הפרעות אכילה ימנעו לחלוטין מלנסות צום לסירוגין. גם אלו שאינם מודעים לבעיות אכילה שלהם צריכים להיזהר מהסיכון להתפתחות הפרעת אכילה כתוצאה מהצום.

לכן מומלץ לסוכרתיים לגשת בזהירות לצום לסירוגין ולהעדיף חלופות בריאות יותר כמו מרווחי אכילה.
 
חלופה בריאה יותר יכולה להיות שיטת “מרווחי אכילה” – לאכול 3 ארוחות גדולות ומאוזנות במרווחים קבועים לאורך היום, ולהוסיף 1-2 כיבודים קלים בין הארוחות. שיטה זו נותנת מנוחה ללבלב אך שומרת על רמות סוכר יציבות יותר.

דוגמה להצלחה עם צום לסירוגין היא רבקה, שירדה במשקל ובערכי סוכר לאחר כ-6 חודשי צום 16:8, תוך הקפדה על הדרגתיות ותזונה נכונה.

ראיינתי את גברת רבקה, סוכרתית סוג 2, שדיווחה על הצלחה עם שיטת הצום 16:8. רבקה סיפרה שהיא החלה את הצום בהדרגה, קודם 12 שעות צום ואז 14, ורק לאחר מכן עברה ל-16 שעות צום ביממה. בנוסף, רבקה הקפידה מאוד לאכול ארוחות מאוזנות ובריאות בשעות האכילה, עם דגש על חלבונים, שומנים בריאים וסיבים. רבקה ציינה ששילוב הדרגתיות ותזונה נכונה סייע מאוד להצלחת הצום.

אחרי כ-6 חודשים רבקה ירדה 8 ק”ג, ורמות הסוכר והאינסולין שלה השתפרו משמעותית. היא מתכננת להמשיך עם השיטה בצורה מבוקרת.
 
לעומתה, דוד הפסיק את הצום לאחר כמה חודשים עקב תופעות לוואי והיפוגליקמיה. דוד, סוכרתי סוג 2, שניסה לצום במתכונת 16:8 במשך כ-4 חודשים. דוד סיפר שבהתחלה אכן הצליח לרדת כ-5 ק”ג במשקל וחל שיפור מסוים בערכי הסוכר שלו. אולם, לאחר תקופה החלו להופיע אצלו תופעות לוואי כמו סחרחורות וכאבי ראש כתוצאה מהצום. כעבור כמה שבועות חלה אצל דוד ירידה חדה בסוכר עד כדי 40 מג’/דל שהצריכה טיפול בגלוקגון. לאחר האירוע הזה החליט דוד להפסיק לחלוטין את הצום לסירוגין, מחשש להיפוגליקמיה נוספת.

דוד מסכם שעבורו אישית, הסיכונים והתופעות השליליות של הצום עלו על היתרונות המוגבלים, והוא ממליץ לסוכרתיים אחרים לנקוט משנה זהירות עם הנושא.

ראיינתי את שרה, סוכרתית סוג 2, שניסתה צום לסירוגין 16:8 במשך מספר חודשים. שרה סיפרה שבהתחלה אכן ראתה ירידה מסוימת בערכי הסוכר שלה, אך עם הזמן חלה עלייה מחודשת בסוכר עד לרמות גבוהות יותר מאשר לפני הצום.

היא גם סבלה מתנודתיות קיצונית ברמות האנרגיה והתפתחו אצלה דפוסי אכילה בלתי בריאים בין תקופות הצום. מניסיונה, היא ממליצה לסוכרתיים להימנע מצום לסירוגין ולהתמקד בשינוי הרגלי אכילה לטווח ארוך.

לאה סובלת מסוכרת סוג 2. במקום צום, היא מקפידה על 3 ארוחות בריאות ומאוזנות במרווחים קבועים:
ארוחת בוקר ב-8:00 ארוחת צהריים ב-13:00 ארוחת ערב ב-19:00
בנוסף, לאה אוכלת פרי ויוגורט דל שומן ככיבוד קל ב-10:00 או כיבוד קל של קרקרים וגבינה ב-16:00.
 
שיטה זו עוזרת ללאה לשמור על רמות סוכר יציבות לאורך היום ללא תנודות קיצוניות.

לסיכום, צום לסירוגין יכול להיות מועיל לחלק מהסוכרתיים, אך יש לגשת לנושא בזהירות רבה ותוך התייעצות עם רופא. קיימות חלופות בריאות יותר שיש לשקול. איזון, עקביות ומעקב הם המפתח להצלחה בטיפול בסוכרת.
 
 
 
 
 

מהו אורח החיים שמזמין סוכרת?

מהו אורח החיים שמזמין סוכרת? (ואיך כמה שינויים קטנים מרחיקים אותה?)
 

הבסיס לסוכרת סוג 2 ולרוב המחלות הקיימות היא תנגודת אינסולין. כבר לפני 65 שנים ידעו את זה, ולצערי, למרות שזו עובדה מדעית גם כיום, הרפואה המודרנית מתייחסת לסוכרת במנותק מתנגודת אינסולין – אין איבחון מוקדם שלה ואין מתן טיפול אמיתי בה, אלא הרפואה המודרנית בארץ ובעולם מרגיעה את רמות הסוכרים בדם באמצעות תרופות שהן מקסימום תרופות הרגעה כמו אקמול, שלא מטפלות בשורש הסוכרת שהוא: תנגודת אינסולין.
 
איך זה שרמות האינסולין גבוהות כאשר תפקוד האינסולין נמוך
הסבר אפשרי לכך שרמות האינסולין גבוהות אך תפקוד האינסולין נמוך הוא: רמות אינסולין גבוהות מעידות על כך שהלבלב מפריש כמות גדולה של אינסולין לדם. אולם, תפקוד נמוך של האינסולין משמעותו שהאינסולין אינו ממלא את תפקידו כראוי בהורדת רמות הגלוקוז בדם.

סיבות אפשריות לכך:
– עמידות לאינסולין – תאי הגוף מפתחים עמידות לפעילות האינסולין ואינם מגיבים אליו כראוי. זה קורה לעיתים במקרה של סוכרת מסוג 2.
– בעיות בקולטני האינסולין – ייתכן ויש פגם בקולטני האינסולין שעל תאי הגוף, מה שמונע מהם לקלוט את האינסולין כראוי.
– אינסולין פגום – האינסולין שמופרש מהלבלב עלול להיות פגום ולא לתפקד כראוי.
– גורמים אחרים משפיעים  – כמו הורמונים נוספים או תרופות שיכולים להשפיע על יעילות פעולת האינסולין.

ישנם מספר גורמים בהתנהגות התזונתית ובאורח החיים שיכולים לתרום לפגיעה בקולטני האינסולין וביכולתם לקלוט אינסולין:
– תזונה עתירת פחמימות מזוקקות וסוכרים – צריכה מוגזמת של פחמימות מעובדות כמו לחם לבן, אורז לבן, סוכר וממתקים יכולה להוביל להתנגדות לאינסולין.
– תזונה דלת סיבים – סיבים מעכבים את קצב ספיגת הסוכרים ועוזרים לווסת את רמות הגלוקוז. תזונה דלת סיבים גורמת לעליות חדות בסוכר.
– השמנת יתר ועודף משקל – שומן בטני עודף קשור להתנגדות לאינסולין.
– חוסר בפעילות גופנית – פעילות סדירה משפרת את רגישות התאים לאינסולין.
– עודף בקלוריות – צריכת יתר של קלוריות מובילה לעמידות לאינסולין.
– עישון – הניקוטין בסיגריות פוגע בתפקוד קולטני האינסולין.
– מתח נפשי – לחץ ממושך יכול להוביל להפרשת הורמוני לחץ הפוגעים באינסולין.
– שינה לא איכותית – חוסר שינה קשור להתנגדות לאינסולין.

לכן אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית ושינה איכותית חיוניים לתפקוד תקין של אינסולין.
 

סוכרת אוהבת חלב סויה

למה לכל הדעות והמחקרים על סוכרת, חלב סויה הוא כל כך בריא ומומלץ לסוכרתיים?

אז בואו נתחיל עם השוואה בין הערכים התזונתיים של חלב פרה לעומת חלב סויה מנקודת מבט של סוכרתיים. לחלב סויה יש יתרונות ברורים עבור סוכרתיים:

– פחות קלוריות
– פחמימות וסוכרים נמוכים יותר
– פחות שומן רווי
– מכיל סיבים תזונתיים
– יותר סידן
– יותר חלבון איכותי

חלבון: חלב סויה מכיל כ-8 גרם חלבון לכוס לעומת כ-3 גרם בחלב פרה. יתרון גדול לחלב סויה.

בניגוד לחלק מחלבונים מהצומח, חלבון סויה נחשב לחלבון מלא, המכיל את כל תשע חומצות האמינו החיוניות שהגוף אינו יכול לייצר אותן יש לקבל מהתזונה. 

שומן: חלב סויה מכיל כ-2 גרם שומן לכוס לעומת כ-5 גרם בחלב פרה, מתוכם כ-3 גרם שומן רווי. יתרון לחלב סויה.

פחמימות: חלב סויה מכיל כ-1 גרם פחמימות לכוס לעומת כ-5 גרם בחלב פרה. יתרון לחלב סויה.

סיבים תזונתיים: חלב סויה מכיל כ-1 גרם סיבים לכוס לעומת אפס סיבים בחלב פרה. יתרון לחלב סויה.

סוכר: חלב סויה טבעי ללא תוספת סוכר לעומת כ-5 גרם סוכר לכוס בחלב פרה. יתרון גדול לחלב סויה. 

כלומר, מבחינה תזונתית חלב סויה עדיף על חלב פרה עבור סוכרתיים הודות לפחמימות, סוכר ושומן נמוכים יותר, וחלבון וסיבים גבוהים יותר. עכשיו בואו ניכנס ליתרונות הספציפיים של חלב סויה: ראשית, חלב סויה מכיל סיבים תזונתיים שעוזרים להאט את קצב ספיגת הסוכרים מהמעיים לדם. הסיבים גם נותנים תחושת שובע.

שנית, חלב סויה מכיל איזופלבונים – נוגדי חימצון – שידועים כאנטי-סרטניים. שלישית, חלב סויה נטול כולסטרול לעומת כולסטרול בחלב פרה. רביעית, חלב סויה נטול לקטוז ולכן מתאים גם למי שסובל מאי סבילות ללקטוז.

חמישית, חלב סויה דל שומן רווי לעומת חלב פרה, מה שטוב לבריאות הלב. ולבסוף, חלב סויה הוכח כמוריד את הסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2 בכ-24 אחוזים.