האם תה שחור טוב לסוכרת?

סוכרת יכולה מאוד להיתרם מתה ירוק. אבל מה לגבי תה שחור? האם הוא טוב לסוכרת?

תה שחור מכיל פוליפנולים כמו תאופלבינים ותאורוביגינים שעשויים לשפר רגישות לאינסולין ולהפחית רמות סוכר בדם. תאורוביגינים בפרט נמצאו כמחקים פעילות אינסולין ועוזרים בהעברת גלוקוז לתאי שריר.

לתה ארל גריי יש הטבות נוספות שמקורן בשמן ברגמוט, המכיל אנטי-אוקסידנטים כמו ברגמוטין. במחקרים נמצא שברגמוטין מגן על תאי בטא בלבלב, המייצרים אינסולין, מנזק. זה עשוי לעזור לשמור על ייצור אינסולין אצל אנשים עם סוכרת.

לכן, בעוד תה שחור רגיל מציע יתרונות מסוימים, ארל גריי מספק עוד פיטונוטריאנטים אנטי-אוקסידנטיים ונוגדי דלקת מהברגמוט שעשויים להיות שימושיים במיוחד לניהול סוכרת. נראה שהברגמוט משלים את ההשפעות החיוביות של התה השחור.

באופן כללי, שני סוגי התה יכולים להיות תוספות שימושיות בתזונה לסוכרת, כאשר ארל גריי – תה שחור עם ברגמוט הוא כנראה הבחירה המועדפת יותר. כמובן, מומלץ להתייעץ עם הרופא כדי לראות האם וכיצד לשלב תה בתפריט האישי שלך. חשוב גם לשמור על מינון מתון, מכיוון שכמויות גדולות מדי של קפאין מתה שחור יכולות להשפיע על רמות הסוכר בדם.

 

 

תסמינים לסוכרת – 7 איברים והטיפול הטבעי בהם

תסמינים לסוכרת באים לידי ביטוי ב- 7 איברים בגוף שיכולים להזהיר אותנו מפני בעיות ברמת הסוכר. זו אינפורמציה קריטית,כי סוכרת היא מחלה שחשוב מאוד לאבחן ולטפל בה כמה שיותר מוקדם.

האיבר הראשון – העור.
כשיש יותר מדי סוכר בדם, הגוף מנסה להיפטר מהעודפים דרך השתן, מה שגורם להתייבשות וגרד. גם המערכת החיסונית נפגעת, אז קל יותר לחיידקים לגרום לדלקות ופצעים. הפתרונות הטבעיים למניעת סוכרת ולעור בריא:

– אכלו מזונות עשירים באנטי-אוקסידנטים כמו תותים, תפוזים (במידה), עלי ירקות ירוקים

– השתמשו בשמן קוקוס או אבוקדו כקרם לחות לעור יבש ולהרגעת גירוד ודלקות

האיבר השני הוא העין.
כשיש יותר מדי סוכר, כלי הדם הקטנים ברשתית מתחילים לדלוף נוזלים שמטשטשים את הראייה. בהמשך נוצרות פציעות ודימומים, כמו שאפשר לראות בהדמיה הזאת של רשתית פגועה. הפתרון הטבעי
לעיניים בריאות:

– אכלו פירות וירקות עשירים בויטמין A כמו גזר, סלק ותרד

– עשו מנוחת עיניים 10 דקות ביום תוך סגירת עיניים

האיבר השלישי – הרגליים.
 סוכרת יכולה לגרום לנוירופתיה, או נזק לעצבים. הסוכר פוגע ביכולת ההולכה של אותות חשמליים בעצבים, מה שגורם לאובדן תחושה ברגליים. בלי לשים לב אפשר בקלות לפצוע את הרגל ולא לטפל נכון, מה שמסוכן מאוד לסוכרתיים. הפתרון הטבעי לרגליים ועצבים בריאים:

– סיימו כל מקלחת בשטיפת רגליים במים פושרים

– עשו עיסוי כפות רגליים בשמן קוקוס מרגיע

– הליכה יומית של 30 דקות לעידוד זרימת דם תקינה

האיבר הרביעי – הכליות.
כשיש רמות גבוהות של סוכר בדם לאורך זמן, נגרם נזק לכלי הדם הקטנים בכליות. זה פוגע ביכולת שלהן לסנן את הדם ולשמור על לחץ דם תקין. ככל שהנזק מתקדם, הכליות מפסיקות לתפקד כראוי וזה מסוכן מאוד. כלי דם תקינים בכליה הופכים עם הזמן לצרים וחסומים יותר עקב רמות סוכר גבוהות בדם. הפתרון הטבעי לכליות חזקות:

– שתו לפחות 8 כוסות מים ביום

– הוסיפו לתזונה אגוזים, דגנים מלאים, ירקות עלים ירוקים

– הגבילו מלח, חניכיים וקפאין

האיבר החמישי – הלב 
גם הלב וגם כלי הדם הם בסיכון גבוה אצל סוכרתיים. סוכרת יוצרת דלקת כרונית שפוגעת בדפנות כלי הדם וגורמת להצטברות של קרישי דם. קרישים אלה יכולים לחסום כלי דם ולגרום להתקף לב או שבץ. קריש דם עלול לחסום עורק בלב ולמנוע אספקת דם לשריר הלב. הפתרון הטבעי ללב בריא:

– אכלו דגים שמנים כמו סלמון פעמיים בשבוע

– צרכו כוס (קטנה) יין אדום איכותי ליום

– עשו אימון אירובי 20 דקות 3 פעמים בשבוע

האיבר השישי – מערכת העצבים.
רמות גבוהות של סוכר בדם גורמות נזק לכלי הדם שמספקים חמצן ומזון לעצבים. כתוצאה מכך, תאי עצב מתחילים למות מחוסר אספקה ונגרם נמק עצבי. זה יכול להתבטא בתחושת עקצוץ, חוסר תחושה או כאבים בידיים, רגליים וחלקים אחרים בגוף.  עצב בריא עלול להפוך לנמוק ומנוון. הפתרון  הטבעי למערכת עצבים בריאה:

– צרכו מזונות עשירים בויטמין B כמו דגנים מלאים, ירקות עלים ירוקים, אגוזים

– עשו תרגילי יוגה ומדיטציה להרגעת מערכת העצבים

– שימו מגנזיום ואשלגן בתזונה לתמיכה בתפקוד עצבי

האיבר השביעי – הפה.
הפה והחניכיים עלולים להיפגע מסוכרת. רמות סוכר גבוהות מעודדות התרבות של חיידקים בפה שגורמים לדלקות ועששת. בנוסף, סוכרת מחלישה את מערכת החיסון של החניכיים והן פחות מסוגלות להילחם בזיהומים. לפעמים נגרמת דלקת חניכיים ונסיגה של קו החניכיים שנגרמים כתוצאה מסוכרת. הפתרון הטבעי לפה וחניכיים בריאים:

– צחצחו שיניים פעמיים ביום והשתמשו בחוט דנטלי

– עשרו שטיפות פה עם מי מלח פושרים

– אכלו פירות הדר (במידה) וירקות מצוננים לרענון הפה

– בקרו אצל רופא שיניים אחת ל-6 חודשים

סוכרת משפיעה על טווח רחב מאוד של איברים ומערכות בגוף. חשוב להיות מודעים לסימני אזהרה ולפנות לרופא כדי לאבחן ולטפל בסוכרת בשלב מוקדם ככל האפשר.

סוכרתי? טרום סוכרתי? יש דרך מדעית לשלוט בתשוקה למתוק!

אם אתה סוכרתי או טרום סוכרתי, בטח מדי פעם התשוקה לשוקולד מכריעה אותך… היום אני הולך להציג את השיטה המדעית המוכחת שתציל אותך!

בואו נדמיין מצב מוכר: אנחנו יושבים על הספה בערב, אחרי יום עבודה עמוס ומעייף, אחרי ארוחת הערב… ופתאום אנחנו חשים רעב עז ותשוקה בלתי נשלטת לשוקולד. אתם יודעים שאסור לכם לאכול שוקולד אם אתם רוצים להישאר בדיאטה ואם אתם רוצים להיות מאוזנים ברמות הסוכרים בדם במידה שאתם טרום סוכרתיים או סוכרתיים. 

אבל מה לעשות… בדרך הטבע שלנו… התשוקה רק הולכת וגוברת. מה עושים במצב הזה? איך נתמודד עם התשוקות היומיומיות לממתקים שכולנו מכירים?

האמת, זו לא רק תשוקה לשוקולד אלא לכל מה שהוא מתוק ודחוס פחמימות מתוקות כמו מאפים. הפוסט הזה מבוסס על הספר שכתבתי ‘מזון כתרופה: מדריך טבעי לאיזון והיפוך סוכרת’, פרטים על הספר כאן.

אז איך להתמודד עם התשוקות היומיומיות לממתקים שכולנו מכירים?

בתור מורה למיינדפולנס יפני שתומך בסוכרתיים ובאנשים עם בעיות אכילה, יש פתרון. אם נשקיע בו במשך חודש, נראה שינויים מדהימים! הפתרון הטוב ביותר הוא לא להילחם בתשוקה, אלא פשוט לקבל אותה. 

בכל פעם שיש לכם תשוקה למתוק, תגידו לעצמכם: “אני רואה שיש לי עכשיו תשוקה חזקה לשוקולד. אני מקבל את זה בלי לשפוט”. כשמקבלים את התשוקה בצורה מיינדפולית, היא עוברת הרבה יותר מהר מאשר כשמנסים לדכא אותה. אז בפעם הבאה שתשוקה לשוקולד תוקפת, אל תילחמו בה. פשוט קבלו אותה כמו שהיא ותנו לה לחלוף. זה יקל עליכם מאוד!!

עכשיו בואו נדבר על המדע מאחורי זה – 

כשיש לנו תשוקה עזה למשהו לא בריא ואנחנו מנסים להדחיק אותה, זה יוצר הרבה מתח ולחץ. ומה זה גורם? להפרשה מוגברת של הורמון המתח קורטיזול. וקורטיזול, כפי שמחקרים רבים הראו, גורם לעלייה בתנגודת האינסולין שלנו. כלומר הוא גורם לגוף שלנו להפוך פחות רגיש לאינסולין ואז הסוכר שאנחנו אוכלים נשאר בדם במקום לעבור לתאים.

אבל, כשאנחנו מקבלים את התשוקה באופן מיינדפולי בלי לשפוט אותה, רמת הקורטיזול יורדת וכך גם תנגודת האינסולין! 

איך עושים את זה בפועל? פשוט תגידו בקול רך – אני רואה שיש לי עכשיו תשוקה לממתק X. אני מקבל את התשוקה הזו בלי לשפוט. תנו לה לעבור מעצמה.

חוקרים מאוניברסיטת הרווארד שבדקו את השיטה הזו מצאו שהיא מפחיתה תשוקות באופן משמעותי בהרבה משיטות אחרות. אז בהחלט כדאי לנסות את זה! כדי להפחית לחץ ברגע שמתעוררת תשוקה חזקה למתוק, אפשר להוסיף גם את  טכניקות המיינדפולנס הבאות:

– נשימות עמוקות – לקחת 3-5 נשימות איטיות ועמוקות, הן מרגיעות את מערכת העצבים ומורידות לחץ.

– לנשום רגיל אבל להתמקד בנשימה, בתנועות הגוף, במגע של הידיים בחפץ כלשהו. זה ממקד את המוח בהווה ופחות בתשוקה.

– מתיחות – למתוח שרירים מתוחים בגוף משחרר מתח נפשי. אפשר למתוח כתפיים, צוואר, גב.

– עיסוי קל – עיסוי כתפיים או ראש בעדינות מוריד מתח שרירי.

– צחוק – צחוק משחרר הורמוני שמחה ומרגיע. אפשר לצפות בסרטון מצחיק או משהו שמשעשע.

– חיבוק עצמי – לחבק את עצמך בזרועות מעניק תחושת רוגע וביטחון. 

יישום טכניקות כאלה ברגע המתאים יכול לעזור מאוד להרגעת הגוף והמוח ולהפחתת תחושת הלחץ שמעוררת את התשוקה למתוק. המטרה היא ליצור גירוי חושי חזק שיסיח את הדעת מהמתוק לפחות לזמן קצר. כן, ישנן עוד כמה טכניקות גירוי חושי שיכולות לסייע בהפחתת התשוקה למתוק מבלי להשתמש במסטיק או מנטה:

– לעס עלי מנטה טריים – הטעם המתקתק והריח המרענן יכולים להסיח את הדעת מהתשוקה לממתקים.

– נשום ריח של תבלינים חריפים – למשל צ’ילי, קינמון או פלפל שחור. גירוי חוש הריח יכול לדכא את התשוקה. 

– לגמוע קוביות קרח – הקור מגרה את חיך ומסיח את הדעת. גם מים קרים יכולים לעזור.

– ריח תמציות ריחניות – למשל וניל או לימון. ניתן למרוח מעט על שפתיים או תחת האף.

– יצירת גירוי חזותי עם צבעים – למשל להתבונן בפרחים צבעוניים או יצירת אמנות ססגונית.

 
 
 
 

סוכרת מסוג 2: כיצד פעילות גופנית מסייעת לשחזר את הרגישות לאינסולין במוח?

סוכרת מסוג 2: כיצד פעילות גופנית מסייעת לשחזר את הרגישות לאינסולין במוח?

תנגודת המוח לאינסולין עלולה להוביל לרעב מוגבר ולשיבוש חילוף החומרים, אשר בתורו עלול להוביל לעלייה במשקל ולהגביר את הסיכון לסוכרת מסוג 2. מחקר חדש מראה שתוכנית אימונים של 8 שבועות, המורכבת משעה אחת של פעילות גופנית 3 פעמים בשבוע, יכולה לשחזר את הרגישות לאינסולין המוח אצל אנשים עם השמנת יתר. המחקר בוצע על ידי חוקרים מהמרכז הגרמני לחקר סוכרת.

במחקר השתתפו 21 משתתפים בריאים עם עודף משקל והשמנת יתר שנרשמו לתוכנית אימונים אירוביים מפוקחים של 8 שבועות. המשתתפים ניהלו אורח חיים בישיבה ונחשבו בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.
תוכנית האימון הגבירה את פעולת האינסולין בסטריאטום – חלק של המוח וחיזקה את הקשרים התפקודיים לרמות של אנשים ללא עודף משקל או השמנת יתר.

לשיפור ברגישות לאינסולין במוח היו השפעות חיוביות על חילוף החומרים של המשתתפים והפחית את תחושות הרעב שלהם. המשתתפים גם הפחיתו את כמות השומן הקרביים שלהם, מה שהועיל עוד יותר לבריאותם.

אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי הלבלב המסייע לגוף לווסת את רמות הסוכר בדם. בסוכרת מסוג 2, הגוף הופך עמיד לאינסולין שהוא מייצר. חוסר רגישות לאינסולין במוח יכול להיות מתאם לסוכרת והשמנה, אבל יותר מכך קשור לחילוף החומרים במוח וליעילות בו.

תסמינים של תנגודת מוח לאינסולין שיש לשים לב אליהם כוללים: עייפות כרונית, ערפל מוחי, בעיות זיכרון לטווח ארוך ורעב מתמיד. עבור אנשים עם תנגודת מוח מאובחנת לאינסולין או אלה המודאגים שהם עשויים לקבל זאת על סמך הסימפטומים שלהם, פעילות גופנית קשורה לשיפור הבריאות באופן כללי.

סוכרת, התקפי לב ושבץ מוחי – איך אפשר להימנע מנזקי סוכרת סוג 2?

סוכרת גורמת להתקפי לב ולשבץ מוחי. איך אפשר להימנע מנזקי סוכרת סוג 2?

בפוסט הזה אני רוצה להרחיב על הנתונים והסיכונים של סוכרתיים ללקות בהתקפי לב ושבץ מוחי. זה נושא חשוב מאוד שכדאי שנהיה מודעים אליו.

אז קודם כל, נבדוק מהו אחוז הסוכרתיים באוכלוסייה בישראל? על פי נתוני האגודה הישראלית לסוכרת, כ-20% מהאוכלוסייה בישראל סובלת מסוכרת סוג 2. זוהי שכיחות גבוהה מאוד, והמספרים רק צפויים לעלות בעתיד.

וכמה מאיתנו, הסוכרתיים, עברו בפועל אירועי לב ומוח? על פי מחקר שפורסם ב-2019, כ-40% מהסוכרתיים עברו התקף לב במהלך חייהם. זהו שיעור גבוה במיוחד, כמעט פי 2 מהשיעור באוכלוסייה הכללית.

גם לגבי שבץ מוחי הנתונים דומים – מחקר מ-2018 מצא שכ-30% מהסוכרתיים עברו שבץ מוחי, כמעט פי 3 מהאוכלוסייה הכללית.

מהי הסיבה לסיכון המוגבר הזה? יש מספר גורמים, אבל הסיבה המרכזית היא שלסוכרת יש נזק ישיר על כלי הדם. היא גורמת לפגיעה בדפנות כלי הדם וליצירת קרישי דם, אשר יכולים לחסום את זרימת הדם ללב או למוח ולגרום להתקף לב או שבץ מוחי.

גורמי סיכון נוספים הקשורים לסוכרת הם עלייה בלחץ דם, ברמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם. כל אלה מזיקים גם הם לכלי הדם ותורמים להיווצרות קרישים.

אז מה אפשר לעשות כדי להקטין את הסיכון שלנו כסוכרתיים?
הדבר הכי חשוב הוא לשמור על איזון טוב של רמות הסוכר בדם, על ידי תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה ונטילה מסודרת של התרופות.

כדאי גם לבצע בדיקות תקופתיות של לחץ דם, כולסטרול ומשקל, ולטפל בכל חריגה מהערכים התקינים.

וכמובן חשוב מאוד להימנע מעישון סיגריות, ולהגביל את צריכת האלכוהול.

עם שינויים קטנים אבל עקביים באורח החיים שלנו, אפשר להפחית בצורה משמעותית את הסיכון ללקות באירועי לב ומוח.

סוכרת – האם אבטיח הוא באמת בריא עבורנו?

סוכרת – האם אבטיח הוא באמת בריא עבורנו הסוכרתיים? הרבה פעמים יש חוסר בהירות לגבי השפעתו של אבטיח על רמות הסוכר בדם. 

אז בואו נחשוף את האמת! 
אבטיח מכיל גם גלוקוז וגם פרוקטוז, שני סוגי סוכרים פשוטים שהגוף משתמש בהם לאנרגיה. אבל לכל אחד מהם יש השפעה שונה על רמות הסוכר שלנו.

גלוקוז מעלה ישירות את הסוכר בדם, בעוד פרוקטוז עובר חילוף חומרים אחר בכבד לפני שמשפיע על הסוכר. מחקר משנת 2021 שפורסם ב-Journal of Medicinal Food מצא שלאבטיח יש אינדקס גליקמי גבוה יחסית של 72, אבל עומס גליקמי נמוך של 5 למנה בת 100 גרם. המחקר מסכם שצריכת אבטיח בכמויות מתונות יכולה להיות חלק מתזונה בריאה לאנשים עם סוכרת. 

למרות שלאבטיח יש אינדקס גליקמי גבוה יחסית של 72, העומס הגליקמי שלו למנה הוא דווקא נמוך – רק כ-5 עבור 100 גרם אבטיח טיפוסי. סקירה משנת 2017 שפורסמה ב-International Journal of Molecular Sciences סוקרת מחקרים שמצאו שלאבטיח פוטנציאל אנטי-דיאבטי בזכות תכולת נוגדי החמצון והסיבים שבו. הסקירה מסכמת שצריכת אבטיח מתונה יכולה להועיל לשליטה ברמת הסוכר בדם.

זה בגלל שאבטיח מורכב בעיקר ממים, אז יש בו פחות פחמימות ממה שהאינדקס הגליקמי מרמז. ולכן, מחקרים מראים שאכילה מתונה של אבטיח לא תגרום בדרך כלל לעלייה משמעותית בסוכר אצל רוב האנשים עם סוכרת. מאמר שפורסם בשנת 2022 ב-Diabetes Spectrum מציין שלאבטיח אינדקס גליקמי גבוה, אבל בגלל תכולת המים הגבוהה, העומס הגליקמי של מנה אופיינית הוא נמוך יחסית. המאמר ממליץ על צריכה מבוקרת של אבטיח כחלק מתזונה מאוזנת לסוכרת.

עם זאת, תמיד כדאי לבדוק את התגובה האישית שלכם. וגם לזכור שאבטיח מכיל ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שיכולים להיות מועילים מאוד עבורנו! האגודה האמריקאית לסוכרת פרסמה בשנת 2021 המלצות תזונה לאנשים עם סוכרת, וציינה שאבטיח נחשב לבחירה בריאה במסגרת תזונה מאוזנת ומבוקרת.

אז מה המסקנה? מי שהוא עם טרום סוכרת או סוכרת – נראה שאכילה מתונה של אבטיח יכולה להיות חלק בריא וטעים מתזונה מאוזנת לסוכרת. הישמרו רק ממנות גדולות מדי או אכילת אבטיח לבדו כארוחה עיקרית. תמיד יש להתייעץ עם רופא מוסמך לסוכרת.