יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם סובלים מהשמנת יתר, וזה הולך וגדל מדי יום. 1 מכל 3 מבוגרים ברחבי העולם סובל מעודף משקל.

ברור שיש בעיה. לעודף משקל יש אינספור השלכות:
מעבר לסוכרת וסיבוכיה, השמנה היא מחלה המשפיעה על רוב מערכות הגוף. זה משפיע על הלב, הכבד, הכליות, המפרקים ומערכת הרבייה. זה מוביל לתנגודת אינסולין הגורמת למגוון מחלות כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם ושבץ מוחי, צורות שונות של סרטן, כמו גם בעיות נפשיות. 


אבל גם עבור אותם אנשים שאינם חווים בעיות רפואיות קליניות, איכות חייהם לרוב מופחתת באופן משמעותי. מכיוון שעודף משקל יכול לעתים קרובות להוביל לחוסר ביטחון עצמי, חוסר מוטיבציה
מצב רוח ירודף דיכאון, אנרגיה נמוכה, בלבול ועוד.

לכן, ירידה במשקל תועיל לכל היבט בחיינו, ובפרט מחקרים אחרונים מלמדים שירידה של כ-20 אחוזים ממשקל הגוף יכולה לגרום להיפוך סוכרת, המצב בו נגמלים מתרופות שחולי סוכרת סוג 2 נוטלים – למשך זמן ממושך, וחזרה למדדי סוכרים בדר נורמליים.


אחת הדרכים הקלות ביותר להתקדם במסע הירידה במשקל היא לזוז יותר. לא הייתי ממהר לקרוא לזה פעילות גופנית או אימון על פי ההגדרה המקובלת. אנחנו פשוט מחפשים במהלך היום ולאורכו הזדמנויות להזיז את הגוף שלנו באופן טבעי לעתים קרובות יותר. מחקרים מדברים על ‘פעילות אגבית’ כלומר פעילות בדרך אגב, ונמצא כי מבחינת בריאות, תנועה אגבית לעיתים קרובות חשובה יותר מאשר תנועה אינטנסיבית פעמיים בשבוע בחדר כושר! עדיף לך לזוז כל היום מאשר לעשות אימון אחד ואז לשבת לשארית היום.


לפני אלפי שנים בני האדם היו בנויים לנוע – ללכת לפרקי זמן ארוכים, לרוץ אחרי בעלי חיים, לנוע תוך כדי חיפוש מזון, להרים, לרוץ ולקפוץ. הם לא היו  בנויים לשבת ליד שולחן, או במכונית, או לרבוץ על הספה מול הטלוויזיה במהלך שעות רבות… בכל יום!


אם אנחנו רוצים להיות בריאים, אנחנו צריכים לחקות את אורח החיים שהתפתחנו אליו. למרבה הצער, כאשר רובנו עובדים בעבודות בישיבה ונוסעים ברכבים – אין לנו ברירה לחזור לשורשים הקדמוניים שלנו, לנוע ועוד פעם לנוע.  


ניתן לעשות זאת רק עם כמה שינויים קטנטנים בשגרת היומיום שלנו. אם נבצע תנועות בעצימות נמוכה כמו הליכה וביצוע מטלות יומיומיות קטנות בבית ומחוץ לבית שדורשות תנועה על בסיס קבוע. 

וזאת התוכנית שלי, שמתבססת על המחקרים האחרונים שלמדתי:

1) הליכה, הליכה, הליכה. הליכה בבוקר, הליכה בצהריים, הליכה בערב, בכל הזדמנו. שימו לב, זו איננה יציאה לפעילות גופני שנקראת ‘הליכה’ אלא ממש הליכה. אנחנו מחפשים כל הזדמנות ללכת ובמיוד לאחר הארוחות. לא רק זה מוריד במשקל לאורך זמן, זה גם מאזן את הסוכרים בדם ואף עוזר לרבים בתהליכי היפוך סוכרת. אלה לא צריכים להיות הליכות ארוכות ומאומצות. יוצאים להליכה של 10-15 דקות בהתחלה, או כשהזמן דחוק, ובמשך הזמן מגדילים את טווח ההליכה, לאחר ארוחת הצהריים ובמיוחד לאחר ארוחת הערב, כדי לווסת את איזון הסוכרת שלנו.

עוד טריקים:
1. ללכת 2 דקות מכל שעה. מחקר הראה כי רק 2 דקות הליכה בשעה משפיעות על הפחתת הסיכון למות בשליש. וכמובן גורם לאיזון סוכרים בדם.
בנוסף ל-3 ההליכות שאתם עומדים לעשות, נסו ללכת 2 דקות מכל שעה, במיוחד אם ישבתם.

2. לא לשבת זמן ממושך. חשוב לא לשבת פרקי זמן ארוכים. לכן נעשה מאמץ לעמוד, ללכת לשירותים, למטבח לשתות מים, או סתם להסתובב בבית/במשרד על בסיס קבוע. פחות לשבת, יותר לעמוד. בכל פעם שיש לנו אופציה בין עמידה לישיבה, נבחר לעמוד. זה כולל בתור לרופא, לבית מרחקת, בזמן העבודה ועוד.

3. להיות ‘צייד תנועה’ – לחפש בכל הזמן עם העיניים הזדמנויות לנוע. לעלות במדרגות, לחנות רחוק יותר כדי ללכת עד ליעד שלנו, להשתובב עם הילדים על הרצפה או הדשא, לשחק איתם בכדור, לצאת עם הכלב ויש עוד המון דרכים יצירתיות ‘לצוד הליכות’.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *