מחקרים רבים מדגישים ש- שומן רווי מזיק לכניסת הסוכרים לתאים. השומן הרווי נכנס לגוף שלנו וגורם לדלקות רבות שהן המצע של תנגודת אינסולין ומחלות מטבוליות רבות ובתוכן סוכרת 2.
אחד המחקרים מאושש את העובדה הזאת. מחקר שנערך בספרד עם קרוב ל-4,000 נחקרים במשך ארבע וחצי שנים גילה שאלו שצרכו שומן רווי ובמיוחד שומן רווי מן החי, פיתחו סוכרת 2 בצורה משמעותית יותר מאלה שצרכו תזונה ללא שומנים רוויים.
איך המנגנון הזה עובד?
שומנים רווים בהתחלה משפיעים על ההיפותלמוס, מרכיב בתוך המוח של מנגנון השובע והרעב, וכשיש לנו שמה שומנים רווים, לאט לאט המנגנון הזה משתבש ואז אנחנו משדרים לכל הגוף בלבול.
שומנים רווים משפיעים על הרבה איברים בגוף: זה משפיע על תאי השומן שהם כבר רווים בשומן רווי והם מסלקים אותו מהם ואז השומן הרווי הזה הולך לכבד, לכן שומנים רוויים משפיעים על הכבד והופכים אותו לכבד שומני.
שומנים רוויים משפיעים על הלב ותפקוד כולסטרול וכלי הדם, הטריגליצרידים.
שומנים רוויים משפיעים על השרירים, גם בתוך השרירים בתאים שאמורים לצרוך סוכר ואנרגיה נכנסים בלית ברירה שומנים רווים ואז נוצרת תנגודת אינסולין.
מהי רשימת המזונות שיש בהם שומנים רווים וכדאי לנו להימנע מהם או לצרוך אותם באמת בצורה נמוכה?
אז בשר אדום, מוצרי חלב וגבינה גלידות, שמנות, כל מיני נקניקים ונקניקיות מעובדים, שמן קוקוס שיש לו 80% של שומן רווי לא טוב ושמן דקלים.
לעומתם, יש שומנים טובים שבתוכם – חלקם אנחנו צריכים להקפיד על הכמות שלהם כמו שומן אומגה 6 שיותר מדי מהם גם יוצרים דלקות בגוף. הם נמצאים בשמן בבקבוקים כמו שמן חמניות ושמן סויה ושמן של זרעי ירקות כאלה ואחרים שלא מומלץ לצרוך אותם או בכמות מאוד מאוד דלה וקטנה.
אבל השומנים טובים הם שומני אומגה 3 שנמצאים בדגים ונמצאים בצומח בזרעי צ’יה ובזרעי פשתן. הם נמצאים גם באבוקדו או בשמן אבוקדו בכבישה קרה איכותית. הם נמצאים בשמן זית איכותי ובזיתים, והם נמצאים באגוזים למיניהם.
כל אלה הם שומנים טובים שהם דווקא מפתחים את הרגישות לאינסולין ואיפה שהוא מבטלים את את תנגודת האינסולין ועוצרים את הדלקות בגוף ומשפרים את המצב שלנו הן מבחינת סוכרת והן מבחינת מחלות מטבוליות נוספות כולל תפקוד הלב וכלי הדם. אז בין הבחירה של שומנים טובים לפחות טובים אנחנו מצביעים על שומנים טובים שבסופו של דבר מקדמים היפוך סוכרת.