האם בשר יכול לעמוד על שולחנו של מי שיש לו סוכרת או טרום סוכרת?
שאלה מעניינת! אחד המחקרים נעשה לא מזמן והתגלה בו שאנשים שאכלו בשר אדום, 45000 אנשים נסקרו לאורך מספר שנים, פיתחו תנגודת אינסולין גדולה יותר מאלה שצרכו פחות בשר אדום.
אותנו מעניין לא כמה עלה הסוכר בדם, אלא כמה עלתה תנגודת האינסולין או ירדה כי היא הגורם לעליית הסוכר בדם ולכל הדברים האחרים. הרבה פעמים אנו חושבים שפחמימות ריקות לא טובות ומיד אנחנו בורחים לכל מיני פתרונות או דיאטת קיטו ואכילת בשר כזו או אחר.
לפעמים אנחנו רואים ירידה של A1C שזה רמת הסוכרים בדם, אבל זה הסימפטום של הסוכרת. אבל מה קורה שם בפנים? המחקר האחרון הזה אומר שתנגודת האינסולין רק הולכת ומתחזקת וכל ההפרעות וסיבוכי הסוכרת הולכים ועומדים בהיכון. ביום בהיר אחד הם יתפרצו בצורה של טרשת עורקים, בעיות לב, שבץ ועוד הרבה מחלות וסיבוכים של סוכרת, כולל סיבוכי סוכרת סוג 2 – עיוורון ועוד.
שומנים רוויים ובשר אדום, במיוחד בשר אדום מעובד הוא אחד האחראים לתופעה הזאת. מחקרים נוספים אישרו את הדבר הזה, וחיזקו שבשר אדום מעובד כמו נקניק נקניקיות ונקניקים ופסטרמות וכל מיני עיבודים כאלה המלחות ועישון.
החשד הוא – הבשר האדום שמכיל הרבה כולסטרול ושומן רווי – אלה החומרים שהם גורמים לתנגודת אינסולין לעלות זאת, בבשרים המעובדים האחרים, בנוסף יש גם כל מיני חנקות וכל מיני דברים שעושים את השימור ואת העיבוד שהם יכול להיות גם גורמים לתנגודת אינסולין.
אז מה עושים, מה הפתרונות?
שווה להפחית בבשר אדום לא רק לגבי סוכרת לאכול אותו פעם בשבוע מצויין. וכשאוכלים אותו שהוא יהיה טרי ולא מעובד. להימנע מבשרים אחרים. אפשר לאכול גם פעם בשבוע עוף טרי או הודו טרי או דגים הרבה, זה מצויין.
לעשות יום אחד של חופש מבשרים לצרוך קטניות, טופו. מעולה.
המסקנה היא שבשר זה יותר ‘לא מותר’ ופחות ‘כן מותר’, ובתוך הכן המותר הזה יש חלון הזדמנויות שאני רואה אותו לפי המחקרים – ואני עובד רק לפי מחקרים לא לפי הדעה האישית שלי – אני מפעיל אותו על עצמי ועל אחרים.
מי שאוהב בשר והוא סוכרתי שיפחית את כמות הבשר, שיאכל אותו כבשר טרי. לא כדאי שנלך שבי אחרי דיאטות, או טרנדים, טובים כשלעצמם, אבל לסוכרתיים לא בטוח שהם הכי טובים, כי אם נעשה למשל, דיאטת קיטו יכול להיות שהיא תוריד ל- 90% מהאנשים שעושים אותה והם סוכרתיים – את רמות הסוכר בדם, אבל זה הסימפטום. זה כמו שאני אקח אקמול וירד החום, אבל הבעיה, השורש לא נפתר. אותו דבר פה אנחנו אוכלים הרבה חלבון בשרי והרבה שומנים רוויים שהם פחות טובים בגדול, אנחנו נראה ירידה ב-A1C, אבל לא זה הפתרון של הבעיה. אם נקפיד על תזונה לפי מסקנות המחקרים האלה, נוכל לאזן סוכרת ואף לעשות ביפוך סוכרת בקלות רבה יותר.