היכנסו לסרטון בערוץ הטיקטוק שלי – לקבל עוד התייחסות לנזקי סוכרת שהורמון קורטיזול יכול לגרום. 

הורמון קורטיזול נוצר מכולסטרול בשתי בלוטות יותרת הכליה הממוקמות על גבי כל כליה. הוא משתחרר בדרך כלל בתגובה
– להתעוררות בבוקר
– לפעילות גופנית
– למתח חריף

מבחינתנו הסוכרתיים, קורטיזול ממלא גם תפקיד חשוב בתזונה. הוא מווסת את האנרגיה שנוצרת מפחמימות, שומנים וחלבונים שהגוף צריך כדי לתפקד.

כשיש עלייה בהפרשות  הורמון קורטיזול – יש בעיות השמנה, חולשה במערכת החיסונית, דלקתיות ואם המתח לא משתחרר זמן רב, אנו נכנסים לסיכון ללקות במחלות כרוניות כמו סוכרת.

דוגמא לדרך פעולת הקורטיזול :
אני לחוץ כי לא הספקתי לסיים מטלה חשובה בעבודה. הורמון קורטיזול מתחיל לזרום בגוף. המטרה שלו: להכין את הגוף לתגובת ‘הילחם או ברח’ על ידי הצפת הדם בגלוקוז, סוכר, שמספק מקור אנרגיה מיידי לשרירים כדי שנברח ונחלץ את עצמנו מהסכנה.

אבל פה הבעיה של מי שיש לו סוכרת או טרום סוכרת:
הצפת הגוף בקורטיזול מעכבת ייצור אינסולין כי האינסולין רוצה לאגור את הסוכר מהדם לתאים, ואילו תגובת ההילחם או ברח גורמת לקורטיזול למנוע אגירת סוכר, והוא נותן הוראה לגוף להשתמש בסוכר באופן מיידי. הוא עושה את זה על ידי כך שהוא גורם להצרת העורקים, קצב הלב מתגבר, והדם זורם חזק ומהר יותר לשרירים.

אם נפתרת בעיית הלחץ, רמת הקורטיזול חוזרת לקדמותה.

אז מה הבעיה?
בגלל אורח החיים שלנו הלחוץ והקצב המהיר, הגוף שלנו מייצר קורטיזול כמעט בלי הפסקה, מה שיכול להרוס את הבריאות שלנו ולחזק את נזקי הסוכרת לסוכרתיים או להפוך מי שטרום סוכרתי לסוכרתי.

קורטיזול מוגבר ונמשך גורם לעלייה ברמות הסוכר בדם וסיכון של סוכרת מסוג 2 מכיוון שעם הזמן, הלבלב מתקשה לעמוד בביקוש הרב לאינסולין, רמות הסוכר בדם נשארות גבוהות, התאים לא יכולים לקבל את הסוכר הדרוש להם וככה מקבלים סוכרת.

קורטיזול מוגבר גורם לעלייה במשקל והשמנה. כתוצאה מרמות סוכר גבוהות בדם יחד עם דיכוי האינסולין – כל זה גורם לתאים להיות ‘מורעבים’ לסוכר, התאים האלה זועקים לאנרגיה, ואחת הדרכים לווסת את זה היא לשלוח אותות רעב למוח. זאת הסיבה שאנו חייבים מתוק. חייבים פחמימות. זה יכול להוביל לאכילת יתר. הפרעות אכילה וכמובן, סוכר שאינו בשימוש נשמר בסופו של דבר כשומן גוף.

השמנה גם מפתחת סוכרת ומחמירה נזקי סוכרת.

קורטיזול מוגבר גורם למחלות לב וכלי דם. ראינו שקורטיזול מכווץ כלי דם ומגביר את לחץ הדם כדי לשפר את אספקת הדם לשרירים, ודבר זה הוא יתרון למצבי מתח של ‘הילחם או ברח’, אבל לא תמיד. עם הזמן, התכווצות עורקים כזו ולחץ דם גבוה עלולים להוביל לנזק לכלי הדם ולהתקף לב.

קורטיזול מוגבר גורם לבעיות שינה. מתח לטווח ארוך וקורטיזול מוגבר עשויים להיות קשורים גם לנדודי שינה. בעיית שינה – מעלה את רמות הסוכר בדם.

אבל החדשות הטובות הן:
ניתן לשמור על רמות הקורטיזול על ידי פעילויות של הפגת מתחים ואופטימיזציה של התזונה. להלן רשימה כללית של גורמי תזונה ואורח חיים הנחשבים כתורמים המשמעותיים ביותר לאיזון הגוף באופן טבעי:

• תזונה דלת פחמימות בעלת עומס גליקמי נמוך.

• סילוק שומני טראנס וצריכה מינימלית של שומנים רוויים מהחי.

• הפחתה של קפאין.

• הגברת הצריכה של מזון צמחי מלא כדי למקסם את הצריכה של סיבים, נוגדי חמצון, ירקות, פירות, דגנים מלאים שלמים, אגוזים, זרעים ושעועית (במידה).

• פעילויות מפיגות מתחים כמו עצירה, צנטחה, מדיטציה, הליכה נעימה, בילוי בחיק האהובים, מוסיקה וכו’.

• פעילות גופנית מתונה סדירה.

הערה לגבי תסמונת השחר:
נראה כי ההתעוררות בבוקר גורמת לקורטיזול לפעול ולהציף את הדם, כדי שנוכל לקבל אנרגיה להתעוררות ולפעילויות היום. לכן, גם אם שמרנו על תזונה טובה היטב בלילה שלפני הבוקר, רוב הסיכויים שהסוכר בדם יהיה גבוה בגלל שחרור הסוכרים לדם שהקורטיזול רוצה להעביר לפעילות השרירים בבוקר. לכן מדידת הסוכר בבוקר צריכה להיות כמה שיותר צמודה להתעוררות ולא אחריה, כדי לנטרל את עליית הסוכר שהקורטיזול יוצר. לאחר ההתעוררות והפעילויות של הבוקר, הקורטיזול פוחת, הסוכר בדם יורד.  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *