הירקות הם טריקיים. הם בריאים וטובים בלי קשר לסוכרת ובפרט לסוכרתיים – ירקות טובים בכל המדדים, נקודה. יחד עם זאת, אם לא שמים לב, הם יכולים להעלות את הסוכר בדם.
מתי?
כשאוכלים מהם בלי הגבלה. בדיאטות רבות משתמשים המון במושג ‘ירקות – חופשי’.
אני מעודד להתייחס לכל ההיבטים של הסוכרת בשפיות. זה אומר שגם לתזונה מומלץ להתייחס בשפיות, ומכאן גם לירקות. ככל שהירקות יותר עמילניים, הם רוויים ביותר סוכרים. לכן תפוחי אדמה יש לבדוק היטב איך הם משפיעים עלינו.
לי אישית תפודים או תפוחי אדמה למיקרוגל שנמכרים באריזה בכל סופרמרקט, הם טובים. אם אני אוכל עד 150 גר’ תפו”א מבושלים כאלה, הסוכר יציב (ביחד עם ירקות וחלבון מהחי). אבל זאת לאחר שעשיתי המון בדיקות אישיות לפני, ואחרי שעה ושעתיים ולאורך כמה ימים.
לכן חשוב לבדוק. כל אחד על עצמו. אצל מישהו שלוקח תרופות, אולי גם תפוחי אדמה רגילים, במידה, יראו ערכים טובים בדם. אצל מישהו אחר פחות. הבדיקה היא אישית ומתבקשת ולא מסתמכים על דיווחים של חברי הקהילה, כמה שהם נראים טוב.
נקודה נוספת לתשומת ליבנו באשר לירקות, חשוב שנבין שחישוב הפחמימות למאה גר’ ירקות צריך להיות פחות הסיבים. לפעמים טבלאות מראות מספרים שמראים ערכים מאוד גבוהים, אך צריך להחסיר מהם את הסיבים.
לפניכם רשימת פחמימות ברוטו, כולל סיבים כמו שמופיעות בטבלאות השונות במדיה. פחמימות בירקות למאה גר’ (ברוטו – עם סיבים):
3 גר’: קישוא4 גר’: כוסברה, תרד, עגבניה, מלפפון
5 גר’: שעועית ירוקה, כרובית 6 גר’: כרוב,חציל, פטרוזיליה, פלפל אדום
9 גר’: בצל, סלק10 גר’: גזר
לעומת זאת, אותה רשימה של פחמימות בירקות למאה גר’ אך ללא סיבים תיראה ככה (נטו – ללא סיבים):
1 גר’: כוסברה, שעועית ירוקה
2 גר’: קישוא, תרד3 גר’: עגבנייה, כרובית, כרוב, חציל, פטרוזיליה
4 גר’: מלפפון, פלפל אדום7 גר’: בצל, סלק, גזר
אנחנו כסוכרתיים בוחרים ירקות בלי חישוב הסיבים, מכיוון שסיבים אינם חודרים לדם כמו פחמימות אחרות. זאת אומרת, הרשימה השנייה היא המיפוי הנכון למי שרוצים להעריך את הפחמימות בירקות שהוא אוכל.
שלוש הערות לסיום:
1. הנתונים כאן אינם כדי שתתחילו לחשב כמה פחמימות בכל מאכל. החישוב הוא לא הנושא כאן. אלא המודעות. ברגע שאנו מודעים לעקרון שירקות עמילניים הם עתירי סוכר – גם בחישוב נטו ללא הסיבים, אנחנו נימנע מהם או נצרוך אותם בתבונה ובשפיות.
2. אותו דבר לגבי ירקות אחרים הנחשבים ‘טובים’, עלינו להיות מודעים לפחמימות ובכך אולי נחסוך לעצמנו כל מיני הפתעות.
3. מלפפון מככב אצל הסוכרתיים. לכאורה מאכל ירוק, לא מתוק… עוד מתקופות הדיאטה השונות…אבל מבט חטוף בטבלה מראה שמאה גר’ מלפפון שזה בערך חצי מלפפון בינוני ו… הוא 4 פחמימות!
אבל מי אוכל חצי מלפפון בינוני? אנחנו אוכלים מלפפון שלם והוא הרבה פעמים גדול יותר מבינוני. זה יכול לעלות לנו במקרה הטוב 8 גר’ פחמימות למלפפון אחד או 12 גר’ פח’ לקצת יותר גדול… וזה כבר דבר שצריך להתחשב בו!
מקרה המלפפון מראה שצריך להיות מודעים לירקות הנכנסים לפה, לדעות הקדומות שלנו (מלפפון ופטרוזיליה דלי פחמימות… לא תמיד ולא אוטומטית) והכמויות שלהם.
בתיאבון רז רז