אריתריטול הוא אחד מתחליפי הסוכר. יש המון תחליפי סוכר, או ‘ממתיקים’ כמו שאני קורא להם. אך לסוכרתיים המבחר מסתכם במספר די מצומצם של תחליפים שאינם גורמים לעליית הסוכר לאחר צריכתם. אריתריטול הוא העיקרי מביניהם.
אריתריטול הוא תחליף סוכר לא מלאכותי. הוא סוג של אלכוהול סוכר. (התסיסה של עמילן חיטה או תירס מייצרת אלכוהול סוכר, שהוא מוצר גבישי שאנשים יכולים להוסיף למזונות לצורך הטעם בצורה דומה לסוכר). אריתריטול מופיע באופן טבעי בחלק מהפירות ובמזונות מותססים.
בארה”ב מינהל המזון והתרופות (FDA) אישר את הממתיק אריתריטול לשימוש כתוסף מזון. כסוכרתיים וכטרום סוכרתיים מעניין אותנו מה המחקר אומר על השימוש באריתריטול וכיצד לזהות אלכוהול סוכר זה במוצרי מזון.
>> מה המחקר אומר על אריתריטול?
✓✓ שני מחקרים משנת 1994 ו-2003 טוענים כי לאריתריטול אין השפעה משמעותית על רמות הסוכר בדם. הסיבה: הוא לא נספג בגוף ויוצא לאחר צריכתו. מחקר משנת 2019 טוען שצריכת אריתריטול במקום סוכרים אחרים משפרת את לחץ הדם לאחר הארוחה. קיים מחקר משנת 2010 שטוען כי אריתריטול יכול לשמש כנוגד חמצון שעשוי להגן על כלי הדם מפני נזק מסוכרת. מחקר אחר לא מצא קשר משמעותי בין אריתריטול לשינויים בכולסטרול, בטריגליצרידים או במטבוליזם של פחמימות.
לאריתריטול יש את תכולת הקלוריות הנמוכה ביותר מכל אלכוהולי הסוכר ולכן זה אומר שהוא יכול לשמש כתחליף מועיל לסוכר בתזונה מבוקרת קלוריות.
>> אריתריטול ומחלות עיכול
חלק מאלכוהולי סוכר עלולים לגרום ל בעיות במערכת העיכול, מכיוון שהגוף אינו סופג את האלכוהול במלואו.
✓✓ עם זאת, נראה כי אריתריטול גורם פחות בעיות במערכת העיכול בהשוואה לאלכוהולי סוכר אחרים.
יתרון זה עשוי להיות בגלל שהמעי הדק העליון סופג כ-90% מהאריתריטול מהמקום בו הוא עובר לזרם הדם לפני שהגוף מפריש אותו בשתן. אריתריטול אינו מושך מים לתוך המעי הדק, מה שמוביל לשלשול, כפי שקורה עם אלכוהולי סוכר אחרים. כמו כן, חיידקי המעי אינם מתסיסים אותו במעי הגס.
מחקר משנת 2007 נבדקים שצרכו קסיליטול חוו שלשולים, בחילות ונפיחות. לעומתם אלה שצרכו אריתריטול התנסו פחות בבעיות עיכול. כשצרכו עד 35 גרם אריתריטול – לא חוו השפעות עיכול שליליות. עדיין יש לבדוק האם צריכת אריתריטול גורם לשלשול אצל הצורכים אותו.
>> מחיר
ניתן להשיג אריתריטול כיום במחיר של 26-30 שקלים לק”ג. יחד עם זאת, יש חנויות המוכרות אותו במחיר כפול. (לא ניתן להמליץ כאן היכן כדאי לקנות, אך בפרטי תוכלו לשאול).
>> השוואה בין סוויטנגו לבין אריתריטול
הרבה שואלים אותי על ההבדל בין סוויטנגו לאריתריטול. קיימים הבדלים מהותיים.
1. מבחינת ההגדרה והמהות:
אריתריטול הוא מרכיב טבעי, מקורי, בסיסי להמתקה. זה לא מותג מסחרי. זה כמו לשם השוואה תפוח.
לעומת זה סוויטנגו היא חברה, מותג, שמייצרת ממתיקים מסחריים באופן מלאכותי המורכבים ממספר מרכיבים טבעיים ולא טבעיים. חלקם טבעיים כמו אריתריטול וסטיוויה וחלקם כל מיני תוספים עם הסימון E השומרים ומייצבים את התערובת ויתנו לה טעמים (בעיקר במוצרי הפודינג סוויטנגו, וניל, ועוד טעמים מלאכותיים).
אז סוויטנגו איננו המרכיב המקורי אלא מיקס של מרכיבים, אריתריטול עם סטיוויה. לדוגמא, שוקו סוויטנגו מורכב מהמרכיבים: אריתריטול, סטיוויה, אבקת קקאו וכל מיני מייצבים.
לכן ככה בדיוק גם יש להתייחס לסוויטנגו בכל מגוון המוצרים של החברה: תמיד זה שילוב של מרכיבים.
אני רוצה להציע לכם תרגיל מחשבתי:
תפוח זה מרכיב בסיסי. קינמון זה מרכיב בסיסי. אם אני אקים חברה ואקרא לה ‘תפוקיני’ שהמותג שלה מורכב מערבוב של מחית תפוח וקינמון – אז תשימו לב כשאתם קונים ‘תפוקיני’… אתם משלמים על השם של המותג, משלמים על ההחדרה שלו ברשתות החברתיות ובתקשורת, על האריזה שלו, על הפיכתו למחית וערבובו ועוד. זכותכם. אני מעדיף לקנות תפוחים, לפזר עליהם קצת אבקת קינמון ויש לי תפוקיני טבעי…
2. מבחינת המחיר:
סוויטנגו עולה כ-40-60 שקלים ל-300 גר’ עד 600 מוצר, ואילו אריתריטול טבעי עולה כאמור 26-30, אם קונים אותו בתבונה בחנויות מסוימות.
3. מבחינת תופעות הלוואי:
אריתריטול – תופעות הלוואי הוצגו לעיל במחקרים. הוא די בטוח, טבעי, ואם הוא נצרך בתבונה לא צריכות להיות בעיות משמעותיות.
מוצרי סוויטנגו – בגלל שילוב מרכיבים כולל מייצבים, יכולים להיווצר תופעות לוואי. לא לכולם כי כל אחד מגיב אחרת. מאחר שאיננו יודעים לדוגמא כמה הכניסו במוצר מכל מרכיב, אין לנו הערכה ממה נגרמת תופעת הלוואי, האם מעודף סטיוויה, עודף אריתריטול, מייצבים שונים לחומרים אחרים?
לכן בגלל שהיחס בין המרכיבים השונים הוא סוד מסחרי לכאורה של החברה, אנחנו קהל שבוי שעלול להיפגע מתופעות לוואי שונות. לי ברמה האישית נגרמו צרבות קשות, בגרון, כמעט בלתי נסבלות במשך כמה שעות אחרי צריכה. קיבלתי דיווחים גם מאנשים שונים על תופעה כזאת כפי שאלפי אנשים עושים מתכונים שלי.
על כן בשלב מסוים, כל המאפים שאני יוצר – מבוססים על אריתריטול. אם למישהו יש מעט רגישות, הוא יודע לצרוך עד 20-30 גר’ אריתריטול ביום (זה המון, הממוצע לצריכת אריתריטול הוא 11 גר’). לרוב האנשים וגם למי שיש בעיות במערכת העיכול אין תופעות לוואי.
4. מבחינת הטעם:
אריתריטול נחשב לממתיק טוב, טבעי. יש כאלה שמשלבים בו כמה טיפות סוכרלוז נוזלי או סטיוויה. וזאת כדי לתת טעם עמוק ומתוק יותר.
הטעם של סוויטנגו טוב כי האריתריטול שבו כבר משולב עם סטיוויה, יחד עם זאת עוצמת המתיקות נמוכה יותר בהשוואה להמתקה שציינתי קודם. לכן כדי לקבל המתקה טעימה ומניחה את הדעת במיוחד באפייה דל”פ, משתמשים בהרבה יותר כפיות סוויטנגו בהשוואה לאריתריטול. לפעמים צריך פי שניים או שלושה כפיות סוויטנגו על פני כפית אחת אריתריטול עם כמה טיפות סוכרלוז. דבר זה גורם גם לעודף צריכה של מרכיבים שיכול אולי לגרום לתופעות הלוואי שדווחו.
מבחינה פרקטית, גם אם הכל בסדר, אריזת סוויטנגו נגמרת בזמן קצר כי משתמשים בהמון ממנו כדי להמתיק באפייה, לעומת אריתריטול שנצרך הרבה פחות באפייה.
5. מבחינת הגישה השיווקית:
אריטריתול הוא מרכיב בסיסי ובשל כך אין לו אסטרטגיה שיווקית כי אין מאחוריו מותג. ולכן אנו צורכים אותו בגלל ההבנה והידיעה שהוא נכון לנו כסוכרתיים.
באופן כללי, נדרשת הסברה. המדריך הזה הוא חלק מהסברה לחברי הקהילה שלנו, כמו מדריכים נוספים שמתעדכנים באופן שוטף. חלק מהדיון בקהילה שלנו מטרתו גם הסברה, איך לצרוך את המוצרים והשירותים הכי נכונים לכל טרום סוכרתי, כל אחד על פי מטרותיו האישיות.
לעומת זאת, מאחורי המותג סוויטנגו יש תעשייה לאסטרטגיה שיווקית שלמה. יש פרסום מסיבי, גם במדיה החברתית, שימוש במשפיענים שיקדמו את המוצרים שלהם, כדי שנשתכנע שהמותג/מוצר שלהם שהוא הכי טוב בטעם ובטבעיות שלו.
אני חושב שחברי הקהילה ‘סוכרתיים ונהנים’ הרבה יותר נבונים מההשפעות השיווקיות של תאגידים ויודעים לגבש דעה שפויה וכדאית עבור בריאותם וגם עבור התקציב הכלכלי שלהם.
כפי שסקרתי כאן, גם המוצרים של המותג סוויטנגו, כמו כל מוצר מסחרי אחר, הם לגיטימיים ועומדים על המדפים השונים כדי שנבחן אותם בצורה ביקורתית ומתאימה לתפיסה הבריאותיות שלנו.
בלי קשר לסוויטנגו, וכהרחבה, הייתי רוצה שנשים לב לנקודה הבאה:
יש אינטרס כלכלי שנצרוך מותג מסוים, וזה מאה אחוז. אך כסוכרתיים חשוב שנבין בדיוק מהן הבחירות שלנו שמובילות אותנו לגבש דעה על מוצר מסוים.
כי בסוף אנחנו מדברים על ניהול הסוכרת.
✓✓ המנהלים הם תמיד אנחנו ולא חברות שמנהלות את המיינד שלנו בגלל שאין לנו מספיק מידע.
אני מבקש שכאשר אתם בוחרים לרכוש כל מוצר, כל תוסף מזון – שתעשו זאת בתבונה. יש לכם את כל הזכות שבעולם לרכוש כל מוצר. וכמובן לשלם עליו מכספכם כל מחיר.
✓✓ אך חשוב להיות ערים ולעולם לא להיות קהל שבוי רק בגלל שאנו כמהים למתוק ולא יכולים.
בעיניי סוכרתי שפוי הוא סוכרתי שיודע להתבונן באריזה של המוצר, לנתח אותה, להשוות את המרכיבים למה שלמד – וניתן ללמוד הרבה בקהילה שלנו ובקהילות אחרות שהן מרחב למידה מצוין ונקי עבור סוכרתיים.
המאמר הזה נועד לתת לכם כלים לבחירות שפויות, בריאות ומהנות.
שלכם, רז רז💚