סדרה של מחקרים מלמדת כי מנקודת ראות מטבולית, ממתיקים מלאכותיים משפיעים לא תמיד לטובה על בריאות האדם, והאדם הסוכרתי בפרט.
יש חוקרים שחושבים שממתיקים מלאכותיים תורמים להתפתחות סוכרת 2 . נייר עמדה של משרד הבריאות מחזק את הטענה הזאת לגבי ילדים בעיקר.
כשבדקו את העמידות לאינסולין בחולי סוכרת שהשתמשו בממתיקים מלאכותיים, לעומת כאלה שלא צרכו אותם, התגלה שצורכי הממתיקים המלאכותיים פיתחו תנגודת אינסולין ברמה גבוהה.
ההסבר שלהם היה שהממתיקים המלאכותיים, בעיקר סוכרלוז, גרמו לשחרר אינסולין מהלבלב רק בשל טעמם המתוק! דבר זה גרם בסופו של דבר לפגיעה בתנגודת האינסולין.
בנוסף נמצא כי אספרטיים יש לו השפעות התנהגותיות וקוגניטיביות רבות כמו קשיי למידה, התנהגות, כאבי ראש, חרדות ועוד. מי שאחראי לכך הם המרכיבים של האספרטיים: פנילאלנין וחומצה אספרטית.
כמו כן דווח שממתיקים מלאכותיים יכולים להגדיל את תופעת הכבד השומני.
מחקר סוכרת: בעד ונגד “הממתיקים הטובים” לסוכרתיים
בעד
- הם אינם נקלטים בדם או בתאי גוף ולכן לא גורמים להפרשת אינסולין או לעליית סוכרים בדם.
- הם תחליפי סוכר טובים לשמירה על המשקל ואף בבשילוב תזונה תואמת ופעילות גופנית – להורדת המשקל.
- הם עוזרים לנהל את התזונה לסוכרתיים. כאשר משתמשים בהם ניתן להרחיב את מגוון אפשרויות המזון, כמו מאפים דלי פחמימות.
נגד
יש הרבה פרסומים באינטרנט ומאמרים שמתנגדים לשימוש בממתיקים, גם לגבי הממתיקים הנחשבים ל”טובים” לסוכרתיים. רוב הפרסומים אינם נשענים על ממצאים מדעיים, ואלה שכן, הם נשענים על חלקי ממצאים או על הוצאה מהקשרם. לדוגמא, מוצגים השפעות על עכברים אך מעולם לא נראו השפעות על בני אדם.
אני אציג כאן מסמך PDF – לינק. אני ממליץ לקרוא אותו החל מעמוד 60 בפרק על סוכרת. המסמך בעברית. לאחר שקראתי את כל המסמך היטב מספר פעמים ובדקתי את המקורות בעיניים לא מדעיות, אוכל לאמר שאהבתי את המסמך. הוא נותן מסקנות מציאותיות, פרקטיות לנו הסוכרתיים ותואמות את המחקר עד שנת 2018.
צידה לדרך
- חשוב להימנע מצריכה מופרזת של ממתיקים מלאכותיים, למרות שהם עדיפים עבור חולי סוכרת במקום נזקי הסוכר הרגיל.
- יש להעדיף צריכה של ממתיקים טבעיים כמו אריתריטול וסטיוויה ופחות ממתיקים מלאכותיים כמו סוכרלוז ואספרטיים.י